onsdag 4 juni 2014

Summering av pedagogiskt forum 3/6



Temat får vår pedagogiska sammankomst 3/6 var även denna gång bedömning och betygssättning utifrån skolverkets publikation i ämnet.

Vi diskuterade vikten av sambedömning och vilka vinster som finns när den är verksamhetsöverskridande. Detta är också ett led i att utveckla en vidare samverkan mellan vuxenutbildningen och gymnasieskolan. Att lärare samarbetar och diskuterar med varandra leder till större likvärdighet i bedömning och betygssättning. Det är alltså viktigt att vi även i andra ämnen än svenska får tid och möjligheter till samråd mellan olika skolenheter. För att ytterligare kunna utveckla sambedömning i olika former behöver vi också väl utvecklade verktyg och rutiner för individuella studieplaner.

En annan fråga vi samtalade kring är vilka effektiva sätt det finns att dokumentera elevens kunskapsutveckling. Här finns bra möjligheter att använda elevmappar i lärplattformen så att eleven där kan följa sin egen kunskapsutveckling. Om man är flera lärare som delar på en kurs kan exempelvis Google drive med fördel användas så att man där kan arbeta med delade dokument. Skolverket lyfter fram att det är viktigt att andra lärare också kan förstå dokumentationen. Och även när det gäller en väl fungerande dokumentation är individuella studieplaner en viktig förutsättning.

Den tredje saken vi diskuterade handlade om likvärdighet i betygssättning där de nationella proven spelar en viktig roll i flera kurser. Men hur viktiga är dessa prov som underlag för betyg? Skolverket menar att de främst är ett stöd för bedömning. De nationella proven prövar inte riktigt alla delar av kunskapskraven och därför är det viktigt att läraren har ett ordentligt underlag utöver detta prov. En annan fråga är huruvida man vid särskilda skäl kan bortse från enstaka betygskrav. Detta är en sak som ska avgöras lokalt och här kan rutiner behöva utarbetas.

Slutligen pratade vi om uppföljning av kunskapsbedömningar. Här har kursutvärderingarna en viktig roll. Ett problem med dessa kan vara att eleverna inte alltid förstår dem till fullo. Därför är det viktigt att vara med och förklara syftet och frågorna utan att vi påverka själva utvärderingen.

Detta var det sista pedagogiska mötet för denna termin men vi ser fram emot att fortsätta till hösten då vuxenpedagogik blir temat för den första sammankomsten.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar