tisdag 16 juni 2015

Summering av pedagogiskt forum 2/6












Denna pedagogiska träff hade temat Form, innehåll och framtid. Avsikten var att sammanfatta innehållet i de gångna tre terminernas träffar och även blicka framåt mot kommande pedagogiska träffar. Som utgångspunkt för diskussionen använde vi oss som vanligt av några frågor.


Vad är dina tankar om de träffar vi har haft? Vad tycker du om innehållet? Vad har du för synpunkter på mötesformen?


Vad skulle du vilja att vi diskuterar under nästa läsår? Hur kan vi utveckla formen för träffarna eller fungerar det bra som det är?


Under den diskussion som berörde det som varit framförde deltagarna flera nyttiga synpunkter. Alla var överens om att det har varit bra och givande att införa dessa pedagogiska träffar och både innehåll och form har varit lämpliga. Träffarna har lett till att tankar har kunnat delas med kolleger och vi har fått inspiration av varandra. Att ha möten med fullt fokus på pedagogik är viktigt. Blandningen av diskussionsämnen har varit uppskattad.


När vi så samtalade om framtiden handlade det om vilka möjliga ämnesförslag som kunde tänkas bli programpunkter framöver. Utan inbördes rangordning, vilket inte var syftet med mötet, kom följande förslag upp:


  • Studieteknik och studieplanering men också självvärdering, våra förväntningar på eleverna samt elevernas egenansvar
  • Värdegrund Vad är värdegrund? Var står vi? Hur förmedlar vi detta till eleverna? Hur tacklar vi konkreta situationer?
  • Elevinflytande och elevers delaktighet och engagemang både i studierna och i form av elevdemokrati
  • Bildning och bildningens plats i våra dagars Google-tider (sökmotorns betydelse)
  • Källkritik. Både för vår egen del och hur vi arbetar med detta tillsammans med våra elever
  • Fusk och plagiering Hur motverkar vi sådant och hur informerar vi om vad som är acceptabla arbetssätt?


Detta är enbart en lista med förslag och vi välkomnar fler idéer från alla arbetskamrater, inte minst från er som inte hade möjlighet att närvara vid denna träff. Kanske har någon även synpunkter på hur ovanstående punkter skulle kunna utvecklas eller förslag på lämpligt underlag inför träffarna.



Utöver dessa förslag föreslår Joakim och Anders även boken Dokumentation för lärande av Daniel Sandin som en möjlig grund för en eller flera pedagogiska träffar. Boken har som fokus transparens i bedömning och betygssättning och arbetsmetoden handlar om att upprätta elevjournaler. Både elev och lärare kan genom dessa elevjournaler ha full överblick över kursinnehåll och uppnådda resultat samt, inte minst viktigt, hur eleven ska arbeta vidare i sin lärandeprocess.

Anders & Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar