lördag 29 mars 2014

Inför pedagogisk träff 22/4


















Bedömning och betygssättning är tveklöst en av lärarens viktigaste arbetsuppgifter. Det är därför betydelsefullt att vi emellanåt träffas och tar del av varandras erfarenheter när det gäller detta.

Som underlag för diskussion när vi träffas den 22/4 har vi den nyutgivna skriften Bedömning och betygssättning inom vuxenutbildningen. För att vara väl förberedda så läser vi igenom denna publikation inför träffen och funderar på nedanstående frågor.

Läs s. 12-15 ”Bedöma tidigare förvärvade kunskaper och kompetenser”

  • Hur kan individuella studieplaner utformas och vem bör göra vad?
  • När och hur kan vi kartlägga, bedöma och dokumentera elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter?

Läs s. 16-19 ”Planera för bedömning”

  • Hur kan ämnets innehåll tydliggöras för eleven?
  • Hur kan man följa och stödja elevens kunskapsutveckling på ett bra sätt?
  • Hur kan återkopplingen på elevens arbete gå till?
  • Hur kan eleven bli delaktig i kursens planering?

Läs s. 20-22 ”Undervisa och bedöma”

  • Vilka olika bedömningsformer kan med fördel användas i en kurs?
  • Hur verkar vi för att elevens kunskaper bedöms på ett likvärdigt sätt?
  • Hur arbetar vi med sambedömning och vad kan vi mer göra?

Läs s. 23-24 ”Dokumentera och informera”

  • Vilka effektiva sätt finns att dokumentera elevens kunskapsutveckling?

Läs s. 25-29 ”Betygssättning och intyg”

  • Hur kan man uppnå likvärdighet i den egna betygssättningen?
  • Hur viktigt är nationella prov som underlag för betyg?
  • Har vi vid särskilda skäl bortsett från enstaka betygskrav eller delar av ett kunskapskrav för en elev? Vilka rutiner följer vi i dessa fall?

Läs s. 30-32 ”Följa upp”

  • Hur kan man följa upp sitt arbete med kunskapsbedömningar?
  • Är våra former för bedömning och dokumentation ändamålsenliga och effektiva?


Tips på länkar och fördjupning:

  • De två böckerna Betygssättning – en handbok och Prov och arbetsuppgifter - en handbok av Anders Gustavsson, Per Måhl och Bo Sundblad kan rekommenderas. De visar hur lärare kan arbeta för att uppnå rättssäkra betyg och förklarar vad som menas med kunskapsomdömen, utvecklingsscheman, kunskapskrav och sammanvägningar. Det finns också bilagor som innehåller exempel på planeringar, utvecklingsscheman och kunskapskrav. 







  • Skolverket har också producerat en liten film om sambedömning i skolan: 




Glöm inte att anmäla er till Anna om ni kommer!

Låt oss veta vad du har för tankar om bedömning och betygssättning i kommentarerna nedan!

lördag 22 mars 2014

Rapport från konferensen Framtidens läromedel

Den 19:e och 20:e mars var det en stor konferens i Lund med framtidens lärande som övergripande tema. Det fanns en rad utställare på plats med sina montrar. Här erbjöds också en mängd olika föreläsningar och presentationer att välja mellan. Här följer en liten presentation av några:

Rebecca Grodner berättade om New York-skolan som helt och hållet har spelifierat undervisningen och hur elevernas resultat har ökat som följd av detta.



Lisa Lönn Hopper, Svaneskolan i Lund, beskrev hur hennes elever arbetar med blogg och film och hur detta inverkar på lärarens bedömning. Hon visade flera konkreta exempel på elevuppgifter och på hur eleverna ger varandra respons samt hur snabba utvärderingar kan göras med Google drive.

Maria Estling Vannestål, gymnasielärare och fil.dr i engelska presenterade sitt läromedel Världen i klassrummet. Hon berättade om tematisk engelskundervisning med skönlitteratur, film och internet och visade en mängd matnyttiga länkar för engelskläraren (ni som undervisar i engelska får gärna höra av er så kan jag föra vidare dessa länkar till er).

Laila Andersson, rektor Mattlidens skola, Esbo, Finland, berättade om hur den finländska skolan lyckats utveckla ett bra klimat för inlärning. Vi vet att Finland ligger långt framför Sverige när det gäller resultaten från PISA-undersökningen. Men vad beror det på? Finland har ju ett liknande skolsystem som vi har i Sverige. Andersson lyfte fram tydliga strukturer och att alla elever vet vad som förväntas av dem. Finland har inte så många friskolor och eleverna går i den skola som ligger närmast dem. Läraryrkets status har visat sig vara en annan viktig faktor.

Magnus Oskarsson, nationell projektledare PISA, Mittuniversitetet, berättade om vad som egentligen mäts i de uppmärksammade PISA-undersökningarna och om de för den svenska skolan allt dystrare resultaten. Vi fick även se exempel på testfrågor som dessa:  http://cbasq.acer.edu.au

Oskarsson resonerade slutligen om vad de allt sämre resultaten kan tänkas bero på - vilket är något som tycks vara ganska komplext. Några faktorer som är signifikanta är dock det fria skolvalet, marknadstänkandet, segregation och skolk.



Mer om PISA kan du med fördel läsa här: PISA 2012 sammanfattning av rapport

Peter Karlberg, undervisningsråd och it-expert på Skolverket, talade om hur det ser ut när det gäller den svenska skolans it-satsningar. Han visade att tillgången på datorer har ökat dramatiskt de senaste åren och att användningen av IT i undervisningen ökar stadigt. Anmärkningsvärt är dock att it-användningen fortfarande är mycket låg i ämnet matematik. Karlberg lyfte också fram att det fortfarande bland lärare behövs kompetensutveckling i hur man använder IT i undervisningen och bland rektorerna hur man leder denna utveckling.

Har du frågor, funderingar eller tankar kring något av dessa programpunkter så är det bara att skriva i kommentarerna nedan.

söndag 9 mars 2014

Pedagogik Eslöv på Facebook!









Nu finns forumet "Pedagogik Eslöv" även som en sluten grupp på Facebook.

Jag kommer att länka alla inlägg på bloggen också till denna facebookgrupp. Här kan också alla ni andra som arbetar på Vuxenutbildningen göra inlägg och ta initiativ till nya diskussionsämnen inom det pedagogiska området. Vill du gå med i gruppen är det bara att gå in på länken nedan och skicka en förfrågan.

https://www.facebook.com/groups/604137049673750/

 Joakim

lördag 8 mars 2014

Summering av pedagogisk träff 6/3

Tack alla deltagare för en trevlig sammankomst! Det fanns en hel del att diskutera kring temat andraspråkselever och läsförståelse. Vi samtalade bland annat om val av läromedel, hur man skapar intresse och motivation för läsning, lässtrategier i undervisningen och hur man förbereder eleverna inför nationella proven.

En viktig sak att ta med oss från mötet är att vi behöver samverka mer kring pedagogiska upplägg och strategier. På vissa håll kan detta samarbete behöva utvecklas inom ämnesarbetslaget.

Det är även viktigt att hitta och utforma ett samarbete exempelvis mellan sfi-lärare och lärarna på grundläggande nivå för att underlätta övergången för eleverna. Jag föreslår att tid för att planera denna samverkan avsätts snarast.

Gå gärna in på fliken ”Pedagogiska mål” här på denna blogg och kommentera om du har någon tanke om samverkan kring eller riktning för pedagogiken.


Nästa pedagogiska träff kommer att ha temat bedömning och betygssättning. Då utgår vi från den trevliga lilla boken med skolverkets allmänna råd och kommentarer kring detta. Datum meddelas snart!

Joakim


torsdag 6 mars 2014

Pedagogiska mål

Nu finns på denna blogg en ny flik där vi kan diskutera pedagogiska mål för vår verksamhet. Gå gärna in och delge dina idéer om detta!

Joakim