onsdag 17 september 2014

Summering av pedagogiskt forum 16/9














Vid vårt pedagogiska forum 16/9 hade vi vuxenpedagogik som tema. Vi diskuterade då vad vuxenpedagogik är och vad som skiljer den från pedagogik riktad till barn och ungdomar.
Bemötandet fördes fram som en viktig faktor. Våra elever måste bemötas som vuxna människor med allt vad det innebär. Men läraren har naturligtvis en professionell yrkesroll och ska inte vara en ”kompis”.

En annan viktig sak är att våra studiematerial, exempelvis läroböcker bör vara anpassade för vuxna. Stundtals kan det vara svårt att hitta vuxenanpassade läroböcker. Även nationella prov har inte alltid varit anpassade. En god nyhet är dock att skolverket har börjat vuxenanpassa nationella prov i ämnet svenska som andraspråk.

Det är viktigt att ta tillvara på och utnyttja vuxnas erfarenheter som är betydligt djupare och bredare än ungdomars. Man kan exempelvis skapa uppgifter där de vuxna eleverna lär av varandras erfarenheter, inte minst inom språkinlärning.

Från myndigheter har det lyfts fram att specialisering, individualisering och flexibilitet ska genomsyra vuxenutbildningen.  Detta är naturligtvis viktigt för att möta det framtida samhällets krav. Samtidigt finns det en fara med att göra undervisningen alltför flexibel. Elevernas samlärande och gruppgemenskap tenderar att slås sönder av flexibla kurser med mycket ensamarbete. Detta är viktigt att uppmärksamma när vuxenutbildningen förändras.

Avslutningsvis pratade vi om vilka krav som bör ställas på den nya skolbyggnaden som planeras. Här var vi överens om att de vuxna eleverna behöver arbetsro och att vår verksamhet därför bör vara rumsligt skild från gymnasieskolans. Många grupprum är ett annat önskemål som nämndes.


Nästa pedagogiska forum 21/10 fortsätter vi diskussionerna om vuxenpedagogik. Mer information kommer i god tid innan! 

2 kommentarer:

  1. Det var en givande diskussion! Jag tycker att många frågor, avvägningar och förhållningssätt kom upp till ytan, som man kanske inte alltid tänker på att man faktiskt förhåller sig till dagligen.

    SvaraRadera