måndag 13 april 2015

Inför pedagogiskt forum 5/5



Nästa pedagogiska träff handlar om Bedömning och betygssättning i praktiken.

Inför detta möte läser vi två artiklar från nättidningen Skolvärlden:

”Lärare misstolkar betygsskalan – mäter allt”



”Skolverket: En missuppfattning som florerar – elever drabbas”



Dessutom ser vi på en filmad intervju med Per Måhl på temat bedömning och styrdokument:



Här följer några intressanta citat från artiklarna. Fundera på dem och de efterföljande frågorna.

– Men det jag möter är att lärare bedömer och bockar av, precis allt eleven gör. Varenda liten uppgift vägs in i betyget och de som görs tidigt under kursen får samma värde som de som görs senare. "Man får inte ha en enda dålig dag", är en vanlig elevkommentar, säger Malena Rangne.

Magdalena Rangne gissar att det handlar om att man blandar ihop kunskapskrav och innehåll/moment.

Är detta ett reellt problem som du har stött på? Eller skapar de här ett problem som inte finns? Vad anser du?


– Det är bra med en strikt modell för E-nivå. Men personligen är jag kritisk till att en elev som presterar A på sju kunskapskrav och E på det åttonde får betyget D. Om vi ska ha ett sådant system måste man tillföra mer resurser, så att lärarna verkligen har tid att ge individualiserad formativ bedömning till elever, oavsett deras nivå och att eleverna faktiskt kan pröva sina förmågor igen och få stöd oavsett

Hur ska vi praktiskt kunna tillmötesgå kravet att eleven bör få möjlighet att visa sina kunskaper mer än en gång för varje kunskapsmål? Hur uppnår vi detta när vi på vuxenutbildningen har så koncentrerade kurser?




I den filmade intervjun talar Per Måhl om relationen mellan centralt innehåll och kunskapskrav. Har du i de ämnen du undervisar i några exempel på centralt innehåll som inte återfinns i kunskapskraven? 

Per Måhl skiljer på allmänna kunskapsmatriser och mer specifika bedömningsmatriser till enskilda uppgifter. Hur arbetar du med olika typer av matriser i din undervisning?



 Vi ses den 5/5!

Anders och Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar